“Zorg en aandacht is het belangrijkst. Mooie faciliteiten maken het plaatje compleet”

Hij woonde in De Kwakel. Speelde basketbal bij Rotterdam en zat op school in Leiden. De inmiddels meervoudig international Yannick Franke (24) blikt terug op het begin van zijn basketbalcarrière waarin Leiden en het Leonardo College, een officiële Topsport Talentschool, een belangrijke rol speelden.

Het was best een uitdaging beaamt hij, de dagelijkse rondrit tussen De Kwakel, Leiden en Rotterdam.  “In het begin had ik nog geen auto, die kreeg ik pas in de tweede helft van het seizoen. Maar als ik erop terugkijk zijn het eigenlijk afstanden van niks. In Nederland is alles zo lekker dichtbij.” Dat is in Italië, Litouwen en Finland waar Yannick speelde of in Duitsland waar hij nu voor Hamburg uitkomt, wel anders.

Maar toch, op die leeftijd was het elke dag een hele tour. “Ik ben heel natuurlijk richting de profsport gegroeid. Mijn familie is een topsportfamilie. Het was bij ons altijd duidelijk dat je als je topsporter wilde worden, daar ook echt tijd aan moest besteden. Het is als een baan en dat is elke dag 8 uur aan de slag.”

Maar toch, op die leeftijd was het elke dag een hele tour. “Ik ben heel natuurlijk richting de profsport gegroeid. Mijn familie is een topsportfamilie. Het was bij ons altijd duidelijk dat je als je topsporter wilde worden, daar ook echt tijd aan moest besteden. Het is als een baan en dat is elke dag 8 uur aan de slag.”

ZZ Leiden

Bewogen en lange dagen dus, vertelt hij. “Ik ben mijn middelbare school in Amstelveen begonnen. Dat was veertig minuten heen fietsen en veertig minuten terug. Ik basketbalde toen al in Leiden, in het tweede. Dus die rit zat er toen ook al in. Ik ben naar het Leonardo College overgestapt toen ik doorstroomde naar het eerste van ZZ Leiden.”

“In Amstelveen was ik een outsider. Want ik “chill-de” nooit mee. Bij het Leonardo was topsport veel normaler. Daar waren veel meer sporters zoals ik. Ongeveer een kwart van de leerlingen had serieus wat in zijn mars. En er was hele goede begeleiding. Martijn Peetsold, de conrector, weet wat topsport inhoudt en wil je er daarbij begeleiden. Hij liet je los maar trok de touwtjes aan als hij zag dat het fout ging. Martijn Peetsold volgde ook mijn wedstrijden. Dat praat makkelijker met elkaar. Mijn basketbal ging wel goed. Ik had meer aandacht voor school nodig.”

Prachtig totaalplaatje

“Tijdens 5 vwo speelde ik in Rotterdam, en nog weer een jaar later ben ik naar Groningen gegaan. Daar heb ik mijn vwo op een andere loot-school afgerond. Je leeft als topsporter een moeilijk leven. Iets meer hulp krijgen is heel fijn. Je moet vaak eerder van school weg en komt regelmatig later binnen. Dat kan op het Leonardo en daarnaast blijven ze je in de gaten houden en grijpen in als dat nodig is. Die zorg en aandacht is belangrijk. Iemand die over je schouder mee kijkt en advies geeft. Goede sportfaciliteiten, zoals het Leonardo nu krijgt bij het Indoor Sportcentrum, met notabene een mooie basketbalhal er in, maken een prachtig totaalplaatje.”

Digitaal inschrijven op aanbesteding 

(ontwerp Slangen+Koenis architecten, visual DMOO, collage ARTvertisements, foto ©️ Fiba)