‘Sport gaat over zoveel meer dan winnen en verliezen’

De belangenbehartiger van de Leidse sportverenigingen en sportkoepels, de Leidse Sport Federatie, is blij met de forse investering van 60 miljoen die de gemeente in de Leidse sport doet. Nienke Ledegang, bestuurslid van de Leidse Sport Federatie en zelf decennialang fanatiek volleybalster in de Vijf Meihal, vindt het goed aan het Leidse sportbeleid dat het gelinkt is aan gezondheid. “We zien in deze coronatijd weer duidelijk hoe belangrijk het is om te bewegen, om gezond te blijven.”

Leiden doet het al best goed als sportstad, vertelt Nienke. “Er is een heel behoorlijke verenigingsgraad. We zijn wederom genomineerd als topsportgemeente. Dus de clubs presteren goed. De Schoolsportcommissie is ook heel actief en heeft een mooi kennismakingsprogramma met tientallen clinics om de jeugd kennis te laten maken met zo’n beetje alle sporten die er in Leiden zijn. Het staat er, kortom, goed voor. Alleen de accommodaties blijven achter. Dat de gemeente daar nu 60 miljoen voor uittrekt is geweldig. Dat gaat de Leidse sport een enorme impuls geven. Dat kan niet anders. Mooie accommodaties werken stimulerend en inspirerend: zowel in de breedtesport als in de topsport.”

Houdbaarheidstermijn verstreken

Nieuwe accommodaties zijn nodig, vindt Nienke. “De Vijf Meihal is ooit tijdelijk neergezet in de jaren zestig. Nu is er niets zo vast als tijdelijk, maar de houdbaarheidstermijn van deze sporthal is echt verstreken. Hij voldoet nog wel, hoor. En Leiden is ook aan zijn oude accommodaties verknocht. De Ton Menkenijshal, de 3 Octoberhal en de Vijf Meihal, ze hebben allemaal hun sfeer en heel Leiden heeft er herinneringen, maar ze zijn verouderd en wat duurzaamheid en voorzieningen betreft niet meer van deze tijd.”

“Bij de schaatsbaan en het zwembad komt ook goede horeca zodat het ook leuk wordt voor kinderpartijtjes of voor buurtbewoners. Zo ook bij het Indoor Sportcentrum. Die nieuwe hal wordt hartstikke populair. Het wordt een echte trekker. Met mooie horeca erin die ook gewoon toegankelijk is voor de buurt. Kopje koffiedrinken terwijl je naar de sporters kijkt. En wie weet werkt het uitzicht aanstekelijk en gaan ze meedoen. Dat hopen we natuurlijk. Dat mooie laagdrempelige sportaccommodaties mensen verleiden tot sporten.”

Forse investering

“Leiden en omgeving gaat de komende decennia fors groeien. Er komen heel veel Leidenaars bij die ook willen sporten en bewegen. Het is ook om die reden hard nodig dat er geïnvesteerd wordt in nieuwe, betere, sportaccommodaties. Een stad als Leiden verdient dat ook.”

“Het is echt een forse investering die Leiden de komende jaren doet in de sport. Dat moeten we niet onderschatten. 60 miljoen is heel veel. Er zijn maar weinig gemeenten die dat doen. En dan volgt ook nog de renovatie van zwembad De Vliet en komt er nog een nieuw universitair sportcomplex. Dat alles gaat veel impact hebben op Leiden.”

Trots zijn

“Sterk aan het Leidse sportbeleid vind ik dat er een hele duidelijk link gelegd wordt met gezondheid. We zien in deze coronatijd weer duidelijk hoe belangrijk het is om te bewegen, om gezond te blijven. Sporten gaat over zoveel meer dan winnen en verliezen. Sporten is een voorwaarde voor heel veel andere dingen in het leven: vrienden maken, samen opgroeien, een inclusieve samenleving, gezond blijven. Dat heeft iedereen nodig. En dat biedt sport. Als je dat aan zoveel mogelijk mensen kunt bieden, ben je goed bezig als stad. Daar mogen we best trots op zijn. Leiden vindt het waard om te investeren in sport, in de gezondheid van haar inwoners.”