Waterpolo-talenten Rick en Elena worden nóg beter in het nieuwe zwembad

Twee waterpolotalenten van ZVL 1886 vertellen waarom zij uitkijken naar het nieuwe zwembad en waarom ze verwachten dat ze in het nieuwe zwembad nog beter gaan worden in hun sport.

Rick de Boer (14), speelt waterpolo in de CJ1. Hij zit op sportschool Leonardo College.

Rick vond zwemmen altijd al leuk. Dus toen hij zijn drie zwemdiploma’s had gehaald, besloot hij er serieus werk van te maken. Inmiddels speelt hij alweer zeven jaar waterpolo. En goed ook! Hij werd tweede van Nederland bij de D-jeugd op het NK.

Hij kijkt uit naar het nieuwe zwembad. Het is dichter bij zijn huis dus dat scheelt fietstijd. Aangezien hij behoorlijk vaak traint is dat ‘echt wel lekker’. Maar bovenal vindt hij het fijn dat hij voortaan altijd in hetzelfde zwembad traint en met hem de hele club op één plek komt te zwemmen. “Nu train je dan weer in het Vijf Meibad dan weer in De Zijl. Dat wisselt voortdurend. Dat is geen ramp hoor maar het is echt wel fijner als je altijd in hetzelfde bad terecht kunt. En als het dan ook nog een gloednieuw zwembad met internationale afmetingen is, is dat helemaal top.”

Een aantal jaar geleden fuseerden de twee Leidse zwemclubs tot ZVL 1886. Voor Rick heeft dat heel goed uitgepakt. “Ik heb echt enorme stappen gemaakt sinds de fusie. Ik heb heel veel bijgeleerd. Waterpolo leer je namelijk niet alleen van je trainer maar ook van elkaar. Daarom denk ik ook dat het heel goed is als we allemaal in hetzelfde zwembad trainen. Ik denk dat we er beter van worden. Samen zijn we sterk. Dat is de basis van waterpolo.”

Elena Gerstel (13), speelt waterpolo in CM1 en zit op het Stedelijk Gymnasium.

Elena is net als Rick een waterpolo-talent. Zowel in de F-jeugd als de E won ze het NK. En ook dit jaar zou ze naar het NK mogen. “Maar toen kwam corona en ging het allemaal niet door. Helaas.”

Elena blinkt uit door haar snelheid. Dat komt, vertelt ze doordat ze naast waterpolo op ZVL 1886 ook aan wedstrijdzwemmen doet. En aan open waterzwemmen. “Ik ben gewoon gek op zwemmen.” Zo lang ze zich kan herinneren al. “Ik vond waterpolo direct ook echt heel leuk.” Het is een harde sport maar dat deert haar niet. “Je moet altijd op iedereen letten tijdens waterpolo. Goed overzicht houden, tactisch spelen. Dat vind ik er heel leuk aan.”

Ook zij ziet uit naar het nieuwe grotere zwembad. Al betekent het voor haar wel dat ze meer fietskilometers moet maken aangezien ze praktisch naast zwembad De Zijl woont. Maar ze heeft het er graag voor over. Vooral omdat het een bad met internationale afmetingen wordt. “Daar leer je weer een heel ander spel in. Want dat is tactisch heel anders.”