‘Al decennialang worden er plannen gemaakt. Nu komt de ijsbaan er eindelijk!’

“Dat de gemeente bereid is om 60 miljoen in de sport te investeren is fantastisch of dat nou voor het schaatsen is, basketbal, of korfbal. Het levert altijd een goede impuls op voor de stad.” Leidenaar Jeroen Straathof schaatste lang op topniveau, in Nederland en daarbuiten. Als onder andere voorzitter en trainer van de shorttrackvereniging IHCL is hij nauw betrokken bij de nieuwe IJshal. “Het draait er uiteindelijk om hoe je wilt omgaan met je inwoners. Leiden zet in op een gezonde leefstijl, daar is de gemeente echt goed mee bezig.”

Straathof deed mee aan de Olympische Spelen en won goud op het WK Afstanden. Na zijn schaatscarrière ging hij wielrennen. Als baanwielrenner deed hij in 2004 mee aan de Olympische zomerspelen, en als piloot op een tandem aan de Paralympische Spelen. Tegenwoordig is hij als shorttrack-trainer weer regelmatig in de Ton Menkenhal te vinden en over twee jaar – als alles meezit – dus in de nieuwe ijshal De Vliet.

“Tuurlijk is er een lobby geweest voor een nog langere schaatsbaan maar uiteindelijk gaat het erom dat er een nieuwe ijshal komt in Leiden. Het getuigt van ambitie dat Leiden daar geld in steekt. Al decennialang worden er in deze regio plannen gemaakt voor een nieuwe ijshal. In Alphen, in Zoeterwoude… en telkens ging het niet door. Maar nu wel. Nu komt ie er eindelijk. In Leiden!”

Helden

“De nieuwe ijshal geeft een enorme impuls aan de shorttrack sport. Daar ben ik van overtuigd. Het shorttrack zit sowieso in de lift. Sjinkie Knegt, Suzanne Shulting dat zijn helden van de shorttrackjeugd. De club groeit snel. We zijn in een paar jaar tijd verdrievoudigd in ledenaantal. Het is ook zo’n leuke sport om te beoefenen. Als ik zie met hoeveel plezier mijn kinderen shorttracken in de Ton Menkenhal… dat is prachtig om te zien. Veel kinderen combineren het shorttracken met langebaanschaatsen. Dat stimuleren wij ook. Om die reden zijn wij ook heel blij met de nieuwe ijshal waarin het allebei kan.”

Profijt

“Niet alleen de shorttracksport gaat veel profijt hebben van de nieuwe ijsbaan. Ook voor het kunstschaatsen en ijshockey zie ik grote kansen. We hebben met elkaar gelobbyd voor de nieuwe ijsbaan, de urgentie om dat samen te doen was groot en daar is iets positiefs uit naar voren gekomen. Daar moeten we nu op voortborduren. Ook wordt er steeds meer samengewerkt tussen clubs uit de regio Zoeterwoude, Voorschoten Leiderdorp en omgeving. We kunnen de schaatssport nu echt stevig gaan promoten. Als je die jongens en meiden in de shorttrack ziet, tien jaar en dan al met een handje over het ijs de bochten door. Hoe die kinderen de sport al door en door beleven. Dat is echt geweldig!”

Schaatstalenten

“Waarom deze regio al decennia schaatstalenten oplevert? Als ik het zou weten zou ik het geheim houden en er mijn voordeel mee doen! Zoekend naar verklaringen voor het Zuid-Hollandse succes, dan denk ik dat een goede dichtheid aan verenigingen een belangrijke factor is. Verenigingen waar schaatsers klein kunnen beginnen en verenigingen en ijsbanen waar ze terecht kunnen als ze echt talent hebben. Dan kun je naar Den Haag en in de winter naar Haarlem voor de grotere rondes. Als je in Canada woont kun je nog zo leuk schaatsen maar als je niet in de buurt van Calgary zit houdt het snel op. In Nederland kunnen schaatstalenten tot hun 14de – 15de thuis blijven wonen, dat is echt een groot voordeel. In Nederland heb je ook goede onderwijsvoorzieningen. Je hoeft het een niet voor het ander op te geven maar kunt het combineren. Dat is ook heel belangrijk voor de doorstroming van talent. Tot slot zijn hier veel dorpen in de omgeving. De schaatsvereniging is daar nog een club die ertoe doet. Ze organiseren allerlei sportieve activiteiten op een braderie en laten op andere manieren van zich horen. Ook dat helpt bij het aantrekken van schaatsjeugd.”