‘Fantastisch om Leiden een mooie sportbelevenis te geven’

Iefke van Belkum komt uit een bekende Leidse waterpolofamilie. Ze haalde net als twee van haar ooms de waterpolotop, en won veel prijzen. Sinds dit jaar traint ze de eredivisiedames van haar club: ZVL 1886 Tetteroo. Ze kan niet wachten totdat dat in het nieuwe combibad aan de Voorschoterweg kan.

Een nieuw bad is volgens Iefke hard nodig voor ZVL 1886 dat met 1.800 leden tot de grotere sportverenigingen van Nederland behoort. “We hebben een groot tekort aan baduren. Die zijn mede daardoor over drie zwembaden verspreid. Dat verbetert de saamhorigheid en de samenwerking binnen de club niet. Alles op één plek is ideaal en gaat van enorme betekenis zijn voor onze club. Bovendien krijgt het bad ook nog eens internationale afmetingen! Zodat we voortaan onze belangrijkste wedstrijden in onze eigen stad kunnen zwemmen. Daar kijken we echt naar uit. Zo kunnen we wat terug doen voor onze stad en Leidenaren een mooie sportbelevenis geven.”

Club voor heel Leiden

ZVL 1886 is vooral bekend vanwege het waterpolo dat al decennialang op hoog niveau wordt gespeeld, maar de club geeft ook ‘gewone’ zwemles, doet aan hardzwemmen en triatlons. Iefke verwacht dat de club verder gaat groeien in het nieuwe combibad. “Daar komen absoluut meer leden op af. En dus meer talenten en dus een bredere top.” De meeste leden komen via de reguliere zwemlessen binnen en via de schoolsport. “Iedereen leert zwemmen in Nederland. Wij proberen dat te verlengen door het leuk te maken. We organiseren mini-waterpolotoernooitjes en minicursussen via de schoolsport. Mond op mond-reclame doet de rest. We zijn echt een club voor heel Leiden. Een G-team maakt ons compleet. We vinden de toegankelijkheid van het bad ook heel belangrijk. Het is een ontzettend gezonde sport. Daarom moet echt iedereen lekker kunnen zwemmen.”

Spilfunctie in regio

Het nieuwe combibad wordt niet alleen een verbetering voor Leiden. ZVL 1886 heeft een spilfunctie in de regio, vertelt Van Belkum. “De jeugd speelt over de gehele linie eredivisie. Talentvolle spelers uit de regio komen naar ons toe. En als ze klaar zijn nemen ze de kennis die ze hier hebben opgegaan weer mee terug naar hun oude club. Dat maakt de club daar ook weer beter waardoor er altijd weer nieuwe aanwas is voor de hogere jeugdteams.”

ZVL 1886 levert per leeftijdscategorie ongeveer 5 tot 8 waterpoloërs aan oranje. De club is de thuisbasis voor het Regionaal Talenten Centrum waar Iefke ook trainer bij is. “Dat is voor school vier ochtenden per week trainen met mensen uit de hele regio. ’s Avonds train je dan nog regelmatig bij je eigen vereniging en in het weekeinde heb je de wedstrijden, voor je club zaterdag en voor het eredivisie team zondag. Pittig dus. Maar het enthousiasme is groot.”