mboRijnland gaat Indoor Sportcentrum in beweging brengen

Het Indoor Sportcentrum wordt niet alleen het onderkomen van Leidse sportverenigingen en Leonardo College. Ook mboRijnland vindt er een nieuw onderkomen. Met name de studenten van de Sport en Bewegen opleiding van de MBO-instelling zullen er vaak te vinden zijn. Maar, vertelt Gijs Vlieland directeur van MBO College Dienstverlening, “als het aan ons ligt krijgen ook de studenten van de horeca-afdeling en de veiligheidsopleidingen er hun taken.”

mboRijnland zet al jaren in op hybride onderwijs. Dat is, legt Gijs Vlieland uit, onderwijs dat samen met het werkveld vormgegeven wordt. In het nieuwe Indoor Sportcentrum zien Gijs en zijn collega Richard van Straten veel mogelijkheden om dit tot stand te brengen voor de Sport en Bewegen-studenten. En met een beetje geluk, gaan ze er zelfs een uitstroomrichting  assistent fysiotherapie ontwikkelen.

SMC Fysiotherapie begint in het Indoor Sportcentrum een nieuwe vestiging waar vooral veel getest en onderzocht wordt. De mbo-studenten worden bij dat werk betrokken en kunnen al werkend en onderzoekend in de praktijk leren. “Het kan zo maar zijn dat deze samenwerking resulteert in een uitstroomrichting assistent-fysiotherapie. Iemand die de oefeningen met de patiënten uitvoert en de test- en meetresultaten bijhoudt. In veel fysiotherapiepraktijken en revalidatiecentra is ruimte voor zo’n functie. Bovendien zou het een mooie vooropleiding voor de hbo-opleiding zijn.”

In beweging krijgen

Ook gaan de studenten mogelijk aan de slag voor ZZ Leiden. Richard: “Ze zouden bijvoorbeeld krachttraining kunnen geven aan de basketballers. En we willen ook graag instuiven en sportevenementen gaan organiseren om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen. Onze studenten zouden hier enorm veel van leren, het maakt onderdeel uit van hun curriculum. En voor de mensen die meedoen met deze sportieve activiteiten is het een mooie manier om fitter te worden.” En zo zijn er tal van plannen waarbij het mes aan meerdere kanten snijdt.

Ook College Dienstverlening gaat mogelijk een rol spelen in het Indoor Sportcentrum. Wij zouden het fantastisch vinden als de horecaopleiding, uiteraard in samenwerking met het bedrijf, het café-restaurant voor rekening neemt, vertelt Gijs. De opleiding Orde en Veiligheid zou kunnen helpen tijdens de drukbezochte wedstrijden van ZZ Leiden met het parkeerbeheer en studenten frontoffice kunnen bijvoorbeeld de balie doen. Voor Orde en Veiligheid zijn dit soort activiteiten niet nieuw vertelt Richard. “We doen in de Bollenstreek al van alles zoals bijvoorbeeld het verkeer regelen, gastheer/vrouw zijn en veiligheid handhaven bij het  Bloemencorso. In Leiden doen we de beveiliging en wegafzettingen en dergelijken tijdens de Leiden Marathon.”

Hybride onderwijs

Ook de horeca-afdeling heeft al goede ervaringen met het vormgeven van onderwijs in co-creatie met het bedrijfsleven, ofwel hybride onderwijs. Deze opleiding, vertelt Gijs,  is een verbintenis aangegaan met Hotels van Oranje. “Daar leiden wij onze studenten op. Als er ‘s avonds bijvoorbeeld een banket is, krijgen ze daar ’s ochtends van hun docent in het hotel eerst de uitleg over, de theorie dus. Wat zijn de regels met betrekking tot banketten. Hoe verloopt de organisatie, wat is de planning. Iemand van Hotels van Oranjes vertelt vervolgens wat er die avond precies gaat gebeuren en tegen de tijd dat het echte werk plaats heeft, zijn de leerlingen er klaar voor.”

De studenten zijn erg enthousiast over deze vorm van onderwijs. Ze zien direct waar ze voor leren, omdat ze het gelijk in de praktijk kunnen brengen en zijn daardoor veel gemotiveerder vertelt Gijs. Een ander voordeel is dat je de laatste inzichten uit de praktijk mee krijgt. “Ook de werkgever en onderwijshost Hotels van Oranje is erg positief over de samenwerking. Ze kunnen het onderwijs mede vormgeven en krijgen daardoor beter personeel. “De HRM-manager zei laatst al: ‘opleiden is het nieuwe werven’. Zo’n soort kruisbestuiving willen we ook graag tot stand brengen in het Indoor Sportcentrum. Een samenwerking waar iedereen baat bij heeft.”

Digitaal inschrijven op aanbesteding 

(ontwerp Slangen+Koenis architecten, visual DMOO, collage ARTvertisements)