Klimaatvriendelijke sporthallen die uitnodigen tot sporten

Architectenbureau Slangen + Koenis, specialist in sportaccommodaties, heeft voor beide locaties het ontwerp getekend. Architect Erik Slangen vertelt wat deze projecten bijzonder maakt. “Het komt niet vaak voor dat we zo’n compleet ontwerp mogen maken voor de hele omgeving. Dus dat we naast twee prachtige indoorsportcomplexen op toch wel twee heel specifieke locaties, ook de omgeving mogen inrichten met natuur en sportvoorzieningen. Dat zijn echt superleuke opgaves. Je hebt alles met elkaar in handen. Van lockers tot techniek tot parkeerruimtes.”

Locatie

“De nieuwe sportcomplexen komen op heel specifieke plaatsen te staan. Het Indoor Sportcentrum aan de Churchilllaan gaat de omgeving daar echt transformeren. De laan is op dit moment niet heel sfeervol. Zo’n mooi nieuw gebouw geeft de omgeving echt een landmark. Aan de andere kant van de Telderskade wordt het nieuwe Leonardo College gebouwd dus ook dat gaat de omgeving een compleet nieuw gezicht geven. Bij de Vliet, nu voetbalvelden, wordt de transformatie helemaal groot. Dat wordt een compleet sportpark met een enorm sportcomplex van wel 16.000 vierkante meter. Met name het centrale hart van dat gebouw gaat veel indruk maken. Het naastgelegen buitenbad en tafeltennishal passen we mooi in. We willen dat het buitengebied echt op alle sportiviteit aansluit zodat het een mooi geheel wordt.”

“Het zijn vrij unieke accommodaties voor Nederland. Gestapelde sporthallen zoals in het Indoor Sportcentrum zie je nog niet veel maar gaat in de drukbevolkte gebieden echt de toekomst worden. De combinatie ijshal met zwembad is ook bijzonder. Het is helemaal geweldig natuurlijk dat de een, de ijshal, het zwembad gaat verwarmen met de restwarmte van de koeling. En niet alleen het binnenbad wordt daar mee verwarmd. Ook het buitenbad, dat gerenoveerd gaat worden, wordt hierop aangesloten.”

Ontwerp

“Bij de Vliet hebben we in het ontwerp de twee functies van het gebouw benadrukt. We hebben de ronde vorm van de ijsbaan gevolgd en het vierkante volume van het zwembad, en bij die laatste hebben we een hoek gerond. Het witte gebouw rust op een groene betonsokkel met houten vullingen ertussen. Het groene beton, gecombineerd met hout geeft het een elegante en natuurlijke uitstraling. In de witte laag erboven hebben we heel veel plastiek/ ritme toegepast.”

“Van binnen is de ijsbaan echt in elkaar “getetrist”. De rondbaan schuift over de horeca en de binnenbaan heen. De binnenbaan bestaat uit een ‘krabbelbaan’ met curling afmetingen en een ijsvloer die geschikt is voor ijshockey en shorttrack. Op een soort van ronde vide daarboven ligt dus de rondbaan. In het midden blijft het open zodat je altijd van de ene ijsvloer naar de andere kunt kijken. Naast de ijshal komt een combibad met twee zwembaden, een tribune, en uiteraard alle andere voorzieningen die nodig zijn om te sporten.”

“Ook de omgeving betrekken we bij het gebouw door een runningtrack van binnen naar buiten te laten lopen, het park in. Zo komt het park sportief tot leven. Je kunt rondjes lopen over de runningtrack. Het gebouw is zo groot als drie voetbalvelden dus dat is best een aardig rondje. Voor de schaatsers en zwemmers is het ook aantrekkelijk dat ze een deel van hun kracht- en conditietraining buiten kunnen doen. Nu doen ze dat vaak naast het zwembad of de ijsbaan, maar dat kan straks dus buiten. De bedoeling is dat er ook een pannaveldje komt en andere sportmogelijkheden.”

“Het Indoor Sportcentrum krijgt drie lagen. Op de begane grond komt de breedtesporthal met keuken, horeca, kleedkamers, auditorium, verenigingshoreca, fysio et cetera. Daar bovenop komt de topsporthal met een tribune voor 2.000 toeschouwers en kleedkamers, en weer daar bovenop komt een vip-gedeelte en andere bezoekersfaciliteiten.”

“Het wordt een antraciet gebouw, met een houten binnenkant die goed te zien is omdat we de begane grond zo transparant mogelijk houden. We willen geen gesloten sporthal maar een open gebouw waarbij je van buiten goed kunt zien wat er binnen allemaal gebeurt. Het moet echt een sportcomplex worden dat uitnodigt om er naar binnen te gaan, naar de sport te kijken en eventueel een kopje koffie te drinken.”

Duurzaamheid

“Beide sportcomplexen krijgen hele hoge isolatiewaardes. Dat is met name voor het zwembad heel belangrijk. Er komt energiezuinige waterfiltratie. Dat bepaalt voor een groot deel het energieverbruik. En de hal wordt sterk geïsoleerd. De warmte die we over houden uit de koelmachine van de ijshal gaat dus het zwembad in. Het dak krijgt pv-zonnepanelen voor de elektra. Dat klinkt makkelijk maar dat heeft voor de constructie enorme consequenties. Buiten komen er nestvoorzieningen en beplanting zodat je ook wat doet voor de directe omgeving. Je onttrekt tenslotte ruimte aan de natuur dus daar willen we wat voor terug doen. In het sportpark er omheen komt ook een vijver voor de waterberging.”

“Het Indoor Sportcentrum aan de Telderskade/ Churchilllaan wordt voor een groot deel opgetrokken uit kruislaags gelamineerd hout (CLT). Het worden dus massieve houten binnenwanden, dat is vrij zeldzaam. Deze bouwmethode past veel beter in de biologisch kringloop. Normaliter worden sportaccommodaties opgetrokken uit betonsteen. Met name de afwerking daarvan, al die coatings die daarop moeten, maken het slecht herbruikbaar. Hout is veel beter demontabel en herbruikbaar. Het behoeft nauwelijks coating, en het ziet er ook nog eens heel erg tof uit. Daar zijn wij erg enthousiast over. We proberen het mes altijd aan meerdere kanten te laten snijden.”

Aanbesteding

“Deze complexen kunnen prima door een traditionele bouwer gebouwd worden. Paar middelgrote bouwers kunnen dit werk echt aan. Als ze uit de regio komen zou dat helemaal hartstikke mooi zijn. In deze onzekere tijd bieden dit soort projecten zekerheid voor bouwers. Je weet dat ze doorgaan. Dat de financiering geregeld is. Dat is fijn. Want hoewel de portefeuilles van bouwers voor de coronacrisis goed gevuld waren, vallen er nu toch ook gaten in de planning van de woningbouwprojecten en de kantorenbouw. Sommige projectontwikkelaars schuiven een en ander vooruit omdat ze even willen aankijken wat er de komende tijd gaat gebeuren. Dan zijn zekere projecten als dit fijn voor een bouwer.”