‘Nieuw Indoor Sportcentrum en nieuwe Sportschool werkt supermotiverend’

Als buiten in het donker de wegen zich vullen met werkverkeer, stuiteren de basketballen al door de Leidse Vijf Meihal. Zes keer per week trainen basketballsters Esmee Creyghton, Pascalle Szitas, Zahra van Klaverenbosch, Joni Kwakernaak en Jaily van Rhijn, waarvan twee keer voor schooltijd. De leerlingen combineren op die manier hun sportambities met hun middelbare schoolopleiding aan het Leonardo College dat een nieuw schoolgebouw bouwt naast het nieuwe Indoor Sportcentrum. Met uitzonderingen van Joni verhuizen ze daar volgend jaar naar toe.

De meiden basketballen alle vijf landelijk. Esmee heeft zelfs al eens meegespeeld met Oranje. Voor de overige meiden gooide corona op dat punt roet in het eten. Ze zijn ambitieus en hopen zover mogelijk te komen in het vrouwenbasketball. Het nieuwe Indoor Sportcentrum, verwachten ze, gaat een positieve impuls geven aan hun ontwikkeling. Zahra: “Zo’n supermodern sportcentrum is zo gaaf! Daar krijg je als sporter echt een kick van.”

Interview Basketballers Leonardo

Plek waar alles klopt

Dat merken ze al als ze uit spelen. Esmee: “Als je in Almere komt of Zwolle, die hebben echt een hele mooie hal, dat geeft iets extra’s. Bij binnenkomst krijg je dan gelijk zo veel zin om te spelen, om te winnen. Nu wil ik altijd winnen, maar zo’n plek waar alles klopt, versterkt dat.” “Spelen in een mooie hal voelt ook een soort van eervol”, vult Jaily aan. “Dat jij in zo’n hal mag spelen. Dat is gewoon vet.”

Pascalle ziet nog meer voordelen van het nieuwe Indoor Sportcentrum. Ze lacht: “Hier doen we krachttraining op matten waar half Leiden op gelegen heeft. Ook dat wordt vernieuwd. En dat mag ook wel. Hoe mooi de herinneringen aan deze hal ook zijn. Alles heeft hier wel zijn langste tijd gehad.” Zo ook de douches. Die zijn volgens de meiden al heel lang aan vernieuwing toe.

De extra voorzieningen die in het Indoor Sportcentrum komen, zoals een sportmedisch centrum, juichen de meiden toe. Ze lopen met regelmaat blessures op dus hoe dichter ze bij een therapeut zitten hoe beter. Joni: “Ik hoop dat er ook een masseur komt!”

Supermotiverend

Esmee, Pascalle, Zahra en Jaily zitten in de topsporttalentengroep van het Leonardo College dat naast het Indoor Sportcentrum een nieuw schoolgebouw bouwt. Als het Indoor Sportcentrum klaar is worden alle sportlessen voortaan daar gegeven en niet meer in sporthallen verspreid over de stad. Dat scheelt heen en weer gereis tussen school en sporthal.

Volgend schooljaar gaat het Leonardo het nieuwe gebouw in gebruik nemen. Een jaar later zal ook het Indoor Sportcentrum klaar zijn. Voor de school wordt dat een geweldige impuls, denken de meiden. Het is nu al een populaire school maar met een mooi schoolgebouw en zo’n Indoor Sportcentrum aan de overkant, wordt het voor sportieve leerlingen helemaal top. Pascalle: “Het niveau gaat daar echt van omhoog, denk ik. Dat is gewoon supermotiverend.”

Digitaal inschrijven op aanbesteding 

(ontwerp Slangen+Koenis architecten, visual DMOO, collage ARTvertisements)